Ortoprotetica - Bd. Constructorilor, nr.20A, IPROMET, parter, Bucuresti, sector 6

Displazia de sold – intrebari si solutii


Orteza de sold pentru abductie

Daca treceti pentru prima oara prin experienta de parinti, sunt o serie de aspecte legate de bebelus la care poate nu v-ati gandit pe parcursul celor 9 luni de sarcina. Sreeningul pentru displazia de sold este poate unul dintre ele. Orice intrebare ati avea, ea este justificata pentru a aduce linistea de care aveti nevoie pentru voi si copilul vostru.

Ce este displazia de sold si de ce trebuie examinat bebelusul cu privire la aceasta afectiune?

Displazia de sold sau displazia de dezvoltare a soldului  (DDS) este o anomalie care afecteaza articulatia soldului bebelusilor. Femurul si acetabulul  (oasele ce alacatuiesc articulatia soldului) nu se dezvolta corespunzator. Capul femurului (osul coapsei) nu se fixeaza in siguranta la nivelul cavitatii osului iliac (acetabul). In mod normal, aceasta cavitate trebuie sa fie ca o cupa. In cadrul displaziei de sold, cavitatea este aproape plata. Acest lucru determina alunecarea partiala sau totala a capului femurului in afara cavitatii.

Screenengul efectuat in prima luna de viata prin examinarea semnelor si simptomelor de catre medicul pediatru si evaluarea ecografica la interval regulate au ca scop identificarea precoce a anomaliilor de la nivelul soldului si initierea cat mai rapida a tratamentului.

Care sunt factorii care contribuie la aparitia DDS?

  • Antencedente familiale
  • sexul feminin al nou-nascutului (risc de 6 ori mai mare comparativ cu sexul masculin)
  • prezentatia pelvina
  • greutate mare la nastere sau sarcini multiple (spatiu insuficient in uter)
  • pozitii vicioase dupa nastere (obiceiul de a infasa strans nou-nascutul, de la umeri pana la nivelul picioarelor)

Care sunt semnele displaziei?

Cracmentele (zgomot la nivelul articulatiei) in momentul examinarii, inegalitatea pliurilor tegumentare la nivelul coapselor si subfesier, lipsa de mobilitate a articulatiei efectate sunt doar cateva din semnele pe care pediatrul le poate observa.

Ce este de facut?

Diagnosticarea precoce (in primele 6 luni de viata) si inceperea imediata a tratamentului conduc catre un prognostic bun al displaziei de sold, cu sanse de succes ce se ridica la 95%. Medicul ortoped recomanda in aceasta faza ca atitudine terapeutica posturarea folosind o orteza de abductie a soldurilor.

Ce este orteza si cum se poarta?

Orteza este un dispozitiv medical care are ca scop mentinerea articulatiilor soldului in pozitie abdusa (departata). Exista o gama variata de astfel de orteze iar medicul o va alege pe cea pe care o considera cea mai potrivita.

Hamul Pavlik  , perna Frejka  sau orteza de sold dezvoltata de dr. Graf si Mittelmeier sunt optiuni corective frecvente.

Care sunt complicatiile?

Diagnosticarea tardiva, cand copilul deja a inceput sa se ridice in picioare si sa paseasca sau tratamentul necorespunzator poate determina aparitia luxatiei de dezvoltare a soldului. Tendinta in acest moment este de eradicare in Romania a luxatiei de dezvoltarea a soldului prin diagnosticarea precoce, prin examinare ecografica, a displaziei de  dezvoltare a soldului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *