Picior diabetic – tratarea personalizata a complicatiilor
Fiecare pacient cu picior diabetic este unic desi patologia reuneste un numar important de diabetici. Tocmai de aceea, spceialistii Ortoprotetica si-au propus sa gaseasca solutii individualizate pentru fiecare caz in parte.
Care sunt complicatiile ce apar in cazul unui picior diabetic?
O mare parte a pacienților cu diabet zaharat se poate confrunta cu probleme ale piciorului ca urmare a acestei afecțiuni. Piciorul diabetic este termenul utilizat generic pentru modificările apărute la nivelul membrului inferior. Aceste schimbări patologice sunt neuropatia periferică senzitivă (pacientul iși pierde capacitatea de a simți stimuli durerosi și termici), neuropatia periferică motorie (piciorul iși modifică structura anatomică și apar deformări ale degetelor sau deviații ale gleznei) și neuropatia autonomă (caracterizată prin uscarea pielii și crăparea acesteia).
Pe fondul acestor modificări, există riscul apariției unor mici leziuni, care, trecând neobservate, pot duce la ulcerații și în cazuri severe la amputații.
Cum pot fi prevenite complicatiile piciorului diabetic?
Rutina zilnica de ingrijire a piciorului, incaltamintea ortopedica sau incaltaminte obisnuita corespunzatoare insotita de orteza de picior individualizata sunt esentiale. . Studiile au demonstrat efectele benefice ale ortezelor de picior asupra pacienților diabetici. Acestea contribuie la scăderea presiunii plantare, reducerea forțelor de frecare și a socurilor, redistribuția forțelor și limitarea deviațiilor anormale. Ceea ce intial incepe ca o zona de presiune mai crescuta la nivelul unei zone a piciorului diabetic se poate transforma in batatura si netratata in ulceratie.
In cazul complicatiilor severe ce se poate face?
Medicul specialist, in functie de particularitatile fiecarui pacient, va recomanda atitudinea terapeutica potrivita. Din pacate, in cele mai multe cazuri, vindecarea completa dureaza foarte mult tinanand cont de specificul afectiunii diabetice. Desi ideala este reluarea activitatii dupa vindecarea completa, nu in toate cazurile acest lucru este posibil. Este insa esential ca in momentul stabilirii unei atitudini terapeutice care sa ii redea pacientului mobilitatea, solutiile sa fie personalizate.
Orteza de picior realizeaza descarcarile necesare preluand sprijinul in zonele neafectate. De asemenea compenseaza prin caracteristicile sale zona amputata. Materialele speciale contribuie la atingerea obiectivelor pentru care este realizata orteza.
Incaltamintea ortopedica se realizeaza la comanda, fiind adaptata cerintelor speciale ale fiecarui caz in parte. Deschiderea facila permite nu numai introducerea cu usurinta a ortezei ci si incaltarea comoda.
Profilaxia este extrem de importanta si in acest caz, ca dealtfel in multe alte patologii, fiind nu numai mult mai usor de prevenit decat de tratat, ci, dupa cum s-a demonstarat de nenumarate ori, si mult mai putin costisitor.