Ortoprotetica - Bd. Constructorilor, nr.20A, IPROMET, parter, Bucuresti, sector 6

Capul turtit al bebelusului, intrebari frecvente


936712_542841565759276_137532383_n
Capul turtit

Forma capului copilului tau nu este primul lucru pe care il observi cand il privesti. Vezi mai de graba zambetul frumos, gropitele din obrajori, ochii mari si luminosi. Capul turtit poate constitui motiv de ingrijorare pentru parintii preocupati de dezvoltarea armonioasa a bebelusului. Plagiocefalia poate fi usor observata.  Desi diagnosticul in sine poate suna alarmant pentru tine ca mama, deformarea capului , identificata precoce, se poate corecta.

Capul turtit bebelusului ar trebui sa ma ingrijoreze?

Orice aplatizare a capului bebelusului poate reprezenta un motiv intemeiat sa te prezinti cu puiul tau la medic. Nou nascutul poate prezenta in mod normal asimetrii ale capului. Daca acestea insa persista mai mult de cateva zile sau saptamani de la nastere, atunci vorbim despre deformari patologice ale cutiei craniene.

Plagiocefalia are mai multe grade, de la usoara la medie si severa si este cea mai frecventa deformare craniana intalnita la bebelus, caracterizandu-se prin:

  • aplatizarea oblica a capului. Se poate intalni si aplatizarea posterioara in cazul brahicefaliei sau laterala in cazul scafocefaliei;
  • fruntea poate fi mai proeminenta pe partea afectata;
  • urechea de pe partea afectata poate fi proiectata mai in fata decat cea de pe partea neafectata;
  • un ochi ar putea parea mai mare decta celalalt;
  • nasul poate fi orientat intr-o parte;
  • unul dintre obraji ar putea fi mai proeminent;
  • copilul ar putea avea capul orientat catre o singura directie sau ar putea sa-l miste doar catre o parte, ca urmare a torticolisului instalat.

Capul turtit doare sau ii afecteaza dezvoltarea copilului?

Capul turtit nu provoaca durere bebelusului;  conform studiilor efectuate pana in acest moment , nici nu impiedica cresterea si dezvoltarea normala a creierului. Torticolisul, care este insa frecvent asociat plagiocefaliei, poate incetini procesul de dezvoltare motorie a bebelusului , prin dezechilibrul muscular care se instaleaza.

Ce se intampla daca plagiocefalia nu este tratata?

Tinand cont ca aceasta este o afectiune recenta, cu o frecventa in crestere din momentul recomandarii somunului pe spate al bebelusului  ca fiind cel mai sigur, studiile sunt insuficiente, fara sa evidentieze care sunt consecintele lipsei de tratament a plagiocefaliei. Multi medici considera ca netratarea plagiocefaliei nu reprezinta un pericol pentru dezvoltarea normala a copulului, insa exista dovezi care sugereaza ca asimetriile asociate plagiocefaliei moderate si severe, atat cele de la nivelul fetei cat si cele oculare sau la nivelul urechilor, pot constitui, in timp, mai mult decat o simpla problema estetica. Plagiocefaila este o afectiune mai complexa, nu doar o turtire a capului ci o deplasare a tuturor oaselor craniului. Desi nu este difinitoriu pentru viitoarea stima de sine a copilului, aspectul estetic poate fi important.

Cui trebuie sa ma adresez daca observ capul turtit al bebelusului meu?

Medicul pediatru este specialistul care vine cel mai frecvent in contact cu bebelusul. Astfel,  poate depista foarte usor modificarile patologice ale formei capului si aparitia asimetriilor faciale  ce insotesc de obicei plagiocefalia. Neurochirurgul, neurologul, chirurgul craniofacial, medicul de recuperare sunt specialisti care pot diagnostica cu usurinta plagiocefalia. Cand cauti un medic care sa consulte bebelusul, incearca sa gasesti un specialist cu experienta pediatrica.

O modalitate obiectiva de investigare si urmarire a evolutiei plagiocefaliei o reprezinta scanarea craniana. Metoda noninvaziva, de ultima generatie,  scanarea cu lumina in spectru vizibil permite o analiza precisa si detaliata a diametrelor craniene.  Tehnicianul ortezist realizeaza investigatia care dureaza cateva minute si nu creaza nici un fel de disconfort bebelusului.  Informatiile obtinute vor fi stocate si comparate cu cele achizitionate cu ocazia unor testari ulterioare. Astfel, achizitiile succesive devin relevante pentru atitudinea terapeutica adoptata. Medicul specialist va putea, mult mai usor, sa stabileasca daca repozitinarea a fost eficienta sau daca se impune tratamentul ortetic.

In ce consta tratamentul  plagiocefaliei – capul turtit?

Succesul remodelarii craniene, in cazul bebelusilor cu plagiocefalie, depinde de depistarea precoce a deformarii craniene. Cand aceasta este identificata parintii precum si  cei ce se ocupa de ingrijirea zilnica a copilului trebuie instruiti cu privire la tehnicile de repozitionare. Aceste tehnici includ atat pozitionarea supravegheata a bebelusului pe burtica cat si adoptarea unor posturi strategice in timpul schimbarii scutecelor, hranirii si manevrarii copilului.

orteza- craniana- plagiocefalie- capul turtit
tratament pentru capul turtit sever

Orteza craniana este un dispozitiv medical dinamic, individualizat, realizat din material termoformabil. Scopul ortezei este acela de a remodela forma capului intr-una mai simetrica si mai bine proportionata.  Orteza este indicata si postoperator, la bebelusii cu cazuri severe de plagiocefalie si craniosinostoza, cand este recomandata interventia  chirurgicala. Este ideal ca orteza sa fie purtata dupa varsta de 3 luni . In primul an de viata cresterea  activa a cutiei craniene permite remodelarea facila a formei capului. Desi durata tratamentului ortetic va fi mai mare iar corectia poate fi partiala , se pot obtine rezultate bune si dupa varsta de 1 an. Durata tratamentului este de 2-6 luni, fiind necesara, uneori, confectionarea mai multor orteze succesive. Orteza se va purta progresiv, ajungandu-se la 23 ore pe zi .

Daca bebelusului ii este recomandata purtarea castii, cum fac fata privirilor insistente?

Lucrurile necunoscute starnesc curiozitatea oamenilor. Pastreaza-ti zambetul si vorbeste-i bebelusului. Decoreaza-i casca cu abtibilduri sau stabileste cu tehnicianul care realizeaza casca utilizarea unor imprimeuri pe materialul ortezei. Asfel, aceasta va semana mai putin cu un dispozitiv medical. Gandeste-te la timpul petrecut in spatiul public ca o oportunitate de a-i educa pe ceilalti cu privire la ceea ce inseamna plagiocefalia!

Grupurile de sustinere, discutiile cu alti parinti care au trecut prin experiente similare, obtinerea raspunsurilor la intrebarile pe care le ai in legatura cu plagiocefalia cu care puiul tau a fost diagnosticat, toate acestea pot fi importante pentru abordarea unei atitudini optimiste in perioada necesara tratamentului ortotic.  www.plagiocefalie.ro se vrea a deveni exact un astfel de spatiu virtual in care parintii sa gaseasca informatiile si sustinerea de care au nevoie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *