Ortoprotetica - Bd. Constructorilor, nr.20A, IPROMET, parter, Bucuresti, sector 6

Ce ar trebui sa stim, ca parinti, despre scolioza


Scolioza
Scolioza

Scolioza este o afectiune a coloanei vertebrale cu care se confrunta multi dintre copiii nostri, iar noi, parintii,  e bine sa avem informatii cat mai complexe, astfel incat sa intelegem atitudinea terapeutica in toata complexitatea ei.  Sunt poate multe intrebari care ne vin in minte atunci cand copilul nostru este diagnosticat cu o afectiune. Cateva vor fi poate acoperite in randurile urmatoare. Insa cele mai pertinente respunsuri le veti primi cu siguranta de la medicul specialist!

Desi majoritatea scoliozelor sunt idiopatice , in aproximativ 80% din cazuri necunoscandu-se cauza aparitiei afectiunii, specialistii o asociaza factorilor genetici. Ca urmare, nu este nimic ce am putea face ca parinti pentru a o preveni. E bine insa sa urmarim dezvoltarea fizica a copilului si la primele semne pe care le observam sa contactam medicul pentru un control de specialitate.

Ce este scolioza?

Scolioza este o deviatie laterala a coloanei vertebrale, insotita de rotatia corpurilor vertebrale. Curbarea coloanei poate determina modificari de aliniament la nivelul umerilor, cutiei toracice, bazinului, taliei si la nivelul spatelui.

Mai concret, examinand copilul , se pot observa:

  • pozitia capului nu este centrata
  • pozitia asimetrica a umerilor, unul fiind mai ridicat decat celalalt, sau proiectat anterior in cazurile mai severe,
  • asimetria bazinului in functie de localizarea curburii
  • coastele proeminente pe o parte cand copilul sta aplecat inainte

In situatia in care sesizati orice modificare a pozitiei copilului, programati-l pentru un consult de specialitate!

Scolioza idiopatica reprezinta cea mai frecventa forma,idiopatic inseamnand de cauza necunoscuta. Exista si alte tipuri de scolioza, a caror frecventa este insa mult mai redusa, precum scolioza congenitala, cea care este prezenta la nastere, se declanseaza in procesul de formare intrauterina a coloanei vertebrale si este de obicei asociate cu alte afectiuni si scolioza neuromusculara care apare in cadrul unor afectiuni caracterizate prin dezechilibre musculare (cerebroplazii, distrofii musculare etc.)

Cele mai multe dintre scoliozele idiopatice  apar in perioada pubertara, intre 10 si 16 ani, cu o predispozitie mai mare la fete pentru scolioze severe.

Majoritatea asociatiilor medicale recomanda efectuarea unui screening in vederea depistarii precoce a scoliozei, testare care in unele state este reglementata legislativ. Conduita terpautica poate astfel stopa agravarea deviatiei.

corset-cheneau-500x500Cum se trateaza scolioza?

Tratamentul scoliozei tine cont de severitatea deviatiei coloanei, de varsta copilului dar si de momentul debutului scoliozei. Radiologic se masoara gradul de curbura al coloanei, stabilindu-se astfel cea mai buna atitudine terapeutica. In cazul scoliozelor usoare, sub 20 de grade se recomanda kinetoterapie si urmarirea periodica a copilului. Scoliozele intre  20 si 45 de grade beneficiaza de tratament ortetic (de exemplu corset cheneau) si kinetoterapie, in vederea realizarii corectiei. Scoliozele peste 45 de grade pot  beneficia si indicatie chirurgicala.

Scolioza se poate corecta de la sine?

Deviatiile colanei specifice scoliozei idiopatice nu se indreapta singure! Multi copii prezinta curburi usoare ale coloanei, care nu necesita tratament, iar ca adulti vor avea o dezvoltare si o viata normala. Scolioza insa nu va disparea niciodata. Daca insa cazurile severe de scolioza sunt private de tratament, in cel mai bun caz puteti spera sa nu se inrautateasca deviatia coloanei.

Scolioza este dureroasa?

Scolioza nu determina in mod obisnuit dureri ale spatelui cu toate ca, deviatiile mai mari pot cauza disconfort. In multe cazuri scolioza evolueaza rapid, iar absenta durerilor si a screeningului duc la intarzieri in depistare.

Care este durata tratamentului kinetic si ortetic?

Gimnastica medicala si corsetul trebuie purtate pana la finalizarea cresterii. Acest  moment se stabileste radiologic, prin evidentierea inchiderii nucleilor de crestre.

Este recomandat ca programul de gimnastica sa fie facut zilnic, iar corsetul trebuie purtat minim 22 de ore pe zi.

Cine poate realiza screeningul si cine stabileste diagnosticul?

Testarea copilului poate fi facuta de medicul de familie, de medicul pediatru, kinetoterapeut, medicul sau asistentul scolar. Screeningul este extrem de simplu de realizat si consta in examinarea fizica a copilului in ortostatism (in picioare) si cu trunchiul indoit,  cu genunchii intinsi.  Diagnosticul se pune in general radiologic de catre medicul ortoped pediatru.

O observare atenta din partea noastra, ca parinti, pe intreaga perioada de dezvoltare fizica, a posturii copilului este foarte importanta. Poate face diferenta intr-o scolioza usoara depistata precoce si una severa, diagnosticata tradiv.

Cum, in majoritatea cazurilor, scolioza debuteaza in adolescenta, la o varsta extrem de importanta pentru copiii nostri, caracterizata ,atat din punct de vedere fizic cat si psihic, de schimbari majore, este necesar ca ei sa simta apropierea, acceptarea si sprijinul familiei pe parcursul perioadei de tratament. Purtarea corsetului nu este intotdeauna acceptata cu usurinta, mai ales de adolescente, care se simt, frecvent marginalizate. Un dialog deschis, cultivarea increderii in sine, intelegerea diagnosticului si a repercusiunilor lipsei de tratament, si mai ales dragostea noastra neconditionata pot usura acceptarea programului de recuperare si a corsetului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *