Ortoprotetica - Bd. Constructorilor, nr.20A, IPROMET, parter, Bucuresti, sector 6

Corset cheneau, tratament ortetic al scoliozei


corset rigo cheneau
corset cheneau

Tratamentul ortotic prin Corset  Cheneau reprezinta o optiune frecventa pentru scoliozele a caror curbura depaseste 20 de grade.

Ce presupune tratamentul ortetic

Scopul corsetului este de a corecta si asupliza coloana vertebrala. Exista insa o serie de aspecte de care va depinde evolutia favorabila a tratamentului. In calitate de parinti, este asadar  nu numai importanta dar si obligatorie o documentare prealabila. Modul de realizare al corsetului, caracteristicile morfofunctionale ale pacientului, varsta acestuia, durata de purtare a corsetului si nu in ultimul rand kinetoterapia asociata influenteaza rezultatele tratamentului ortetic.

Rolul tehnicianului ortezist in succesul terapiei ortopedice

Pentru orice parinte al carui copil se confrunta cu o problema de sanatate este important sa inteleaga mecanismele, principiile tratamentului la care va fi supus copilul. Tehnicianul ortezist detine si poate furniza informatii valoroase legate de modul de realizare si purtare a corsetului. Cooperarea acestuia cu ceilalti specialisti implicati in procesul de recuperare – kinetoterapeut, medic – este esentiala pentru succesul tratamentului. Colaborarea cu pacientul nu se opreste exclusiv la realizarea unui dispozitiv. Presupune o urmarile a constanta, astfel incat orice modificare in scopul imbunatatirii eficientei corsetului sa poata fi facuta la timp. In concluzie tehnicianul are un rol extrem de important atat in realizarea corecta a corsetului cat si

De ce depinde succesul tratamentului

Alte aspecte importante in asigurarea eficientei corsetului sunt  intelegerea si acceptarea caracteristicilor tehnice ale corsetului. Este el un dispozitiv comod de purtat? Cu siguranta, nu! Cu cat copilul se simte mai comod in corset, cu atat sansele ca acesta sa nu-si indeplineasca scopul pentru care a fost realizat sunt mai mari! Singura modalitate obiectiva de verificare a eficacitatii corsetului este controlul radiologic. Acesta va furniza toate informatiile necesare atat medicului ortoped cat si tehnicianului ortezist, putandu-se asfel decide daca se impun sau nu modificari.

Durata purtarii corsetului, atat ca numar de ore zilnice cat si ca perioada totala de tratament, poate fi descurajanta atat pentru parinte cat si pentru copil. Insa, intelegerea mecanismului de actiune poate conduce la acceptarea mult mai usoara. Pentru multi adolescenti cercetatorii si studiile lor, nu prezinta o motivatie intrinseca. E bine de stiut totusi ca s-a stabilit, in urma analizarii rezultatelor obtinute , ca acestea sunt semnificativ mai bune cand corsetul este purtat cel putin 21 de ore pe zi. Durata purtarii corsetului, in mod evident variaza, fiecare pacient fiind tratat individual. Insa, ca reper, corsetul se va purta conform indicatiei medicului, in general pana la inchiderea nucleilor de crestere, evidentiata radiologic.

Cum stiu daca corsetul Cheneau este bun

corectie scoliozei cu corset cheneau
corectie scoliozei cu corset cheneau

Eficienta unui corset Cheneau poate fi verificata prin masurarea, radioalogica, in corset, a unghiurilor curburilor vertebrale. In functie de gradul de corectie realizat de corset, rezultatele se clasifica conform scalei elaborate de Stagnara in excelente pentru o corectie mai mare de 50%, buna pentru corectie intre 30-49%, moderata intre 20-29% si insuficienta pentru corectie mai mica de 20%.”

Kinetotarepia

Programul de gimnastica isi are in contiunuare rolul sau deloc de neglijat! Corsetul cheneau realizeaza o corectie pasiva. Kinetoterapia actioneaza activ, asuplizand coloana vertebrala, musculatura,  structurile ligamentare si tonifiind musculatura trunchiului. Daca se asociaza exercitiilor fizice si programe de gimnastica respiratorie specifice scoliozei, rezultatele sunt net superioare. Gimnastica medicala efectuata de cel putin 4 ori pe saptamana, coroborata cu purtarea corespunzatoare a corsetului, determina obtinerea unor rezultate superioare privind corectia scoliozei.

Sustinerea pe durata tratamentului cu corset Cheneau

In majoritatea cazurilor, scolioza debuteaza in adolescenta, la o varsta importanta pentru copii, caracterizata de schimbari majore, fizice si psihice. Este necesar asadar ca ei sa simta apropierea, acceptarea si sprijinul familiei pe parcursul perioadei de tratament. Purtarea corsetului cheneau nu este intotdeauna acceptata cu usurinta. Frecvent adolescentele se simt marginalizate. Un dialog deschis, cultivarea increderii in sine, intelegerea diagnosticului si a repercusiunilor lipsei de tratament, si mai ales dragostea noastra neconditionata pot usura acceptarea programului de recuperare si a corsetului.

Increderea si atitudinea pozitiva a parintelui fata de corset pot influenta acceptarea de catre adolescent a tratamentului. Mesajul verbal dar mai cu seama cel nonverbal, pe care alegem sa-l transmitem copilului , sunt determinante pentru reusita tratamentului.

Nu esti singura, poti fi unul dintre adolescentii care au reusit!

Desi pana acum informatiile furnizate ar putea fi dificil de acceptat, multi dintre adolescentii aflati in situatia de a purta corsetul Cheneau sunt deja invingatori! Au avut puterea de a trece peste ironiile colegilor, au avut maturitatea necesara de a-si tria „prietenii”, au inteles ca sunt intr-o situatie pasagera si au vazut finalitatea efortului depus, au evoluat din punct de vedere al inteligentei emotionale iar pe parcursul acestei „calatorii” s-au simtit iubiti, acceptati, validati de familie si de catre cei apropiati.

De multe ori, lectiile cele mai valoroase ne sunt predate de chiar copiii nostri. Indiferent de varsta, cu deschiderea de a-i asculta si intelege, ne vor furniza modele de maturitate si vor netezi drumul nostru spre devenirea ca parinte. Am fost invatati sa ascultam de batranii nostri, dar nu si de copii! Cu rabdare, intelegere si iubire neconditionata ii putem ajuta sa treaca peste dificultatile generate de purtarea unui corset, astfel incat ei sa nu castige doar fizic, din perspectiva recuperarii morfo-functionale, dar si emotional!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *