Ortoprotetica - Bd. Constructorilor, nr.20A, IPROMET, parter, Bucuresti, sector 6

Sustinatori plantari individualizati

39846792_1894865444142084_3037817818566361088_nO pereche de susținători plantari individualizați, realizați la comanda, poate reprezenta o soluție salvatoare pentru un alergător montan. 2×2 Race, cursa de alergare montană în Făgăraș, s-a desfășurat sâmbăta trecută. Ortoprotetica a fost prezentă, neoficial, atât prin participarea colegului nostru, Cosmin Marin, cât și prin produsele noastre – susținători plantari, utilizați în timpul concursului de către concurenți cu istoric de fasceita plantară și episod dureros înainte de alergare.

Fasceita plantara

Inflamația fasciei plantare, ca urmare a tensionării excesive, este cea mai frecventă cauză a  durerii călcâiului . Durerea este  semnalată de obicei matinal, în momentul contactului cu solul, după coborârea din pat. Acută în prima fază, durerea se poate diminua după primii pași.

Cauzele sunt variante iar printre factorii de risc se numară:

  • vârsta , fasceita plantară fiind mai frecventă la adulții activi intre 40-70 ani. Activitatea zilnică intensă la serviciu cât și alergarea pe distanțe lungi predispun la hipersolicitarea fasciei plantare și la apariția inflamației.
  • biomecanica piciorului – piciorul plat sau scobit, articulațiile instabile influențează apariția afecțiunii.
  • încălțămintea neadecvata care susține greșit sau insuficient bolta plantară contribuie la apariția simptomelor bolii.
  • creșterea bruscă în greutate și obezitatea, datorită tensiunii asupra fasciei reprezintă o altă cauză a inflamației acesteia.
  • activități fizice intense precum alergarea pe distanțe lungi pot cauza fasceita plantară.

Examenul clinic precum și investigațiile imagistice, dacă medicul consideră necesar, stabilesc diagnosticul. Repausul, masajul, stretching-ul fasciei plantare și a musculaturii gambei, kinetoterapia și ortezele individualizate – susținători plantari – sunt opțiunile de tratament frecvente, asociate sau nu, în funcție de recomandare de medicație anti inflamatorie.

Sustinatori plantari individualizati- beneficii

Susținătorii plantari diminuează durerea și disconfortul cauzate de fasceita plantara deoarece susținând bolta preiau din tensiunea de la nivelul fasciei. Socul la nivelul călcâiului este absorbit de orteza care este special concepută pentru a reduce impactul și presiunea din zona calcaneului.

Există multiple variante de susținători plantari disponibile pe piața, atât în farmacii cât și în magazinele sportive. Totuși, o pereche de susținători plantari individualizată, realizată pe mulaj sau prin frezare computerizată, pe baza analizei plantare computerizate, poate fi o opțiune mai eficientă, în ciuda costurilor mai ridicate. La Ortoprotetica am optat pentru realizarea ortezelor corectoare de statica piciorului la comandă, alegerea materialelor și a caracteristicilor tehnice făcându-se în funcție de specificul fiecărui pacient în parte. In felul acesta, eficiența dispozitivului medical este mult mai mare, asigurând mai mult confort purtătorului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *