Scolioza pe înțelesul adolescenților
Scolioza este cea mai frecventă afecțiune a coloanei vertebrale întâlnită în adolescență. Articolul are scopul de a informa, nu numai adolescenții diagnosticați cu această afecțiune ci și pe restul, colegii și prietenii lor, despre ceea ce înseamnă scolioza, astfel încât, tot procesul de recuperare necesar sa fie unul mult mai ușor, cel putin din punct de vedere emoțional.
Ce este scolioza?
Coloana vertebrală prezintă în mod fiziologic , natural, diferite curburi . Când însă aceste curburi se accentuează, atunci vorbim de modificări patologice ale coloanei. Scolioza este o astfel de afecțiune, caracterizată de înclinarea laterala a coloanei vertebrale, însoțită sau nu de rotația corpurilor vertebrale. Cea mai frecventă formă de scolioză este cea idiopatică . „IDIOPATIC” este un termen medical utilizat atunci când cauza unei boli nu este cunoscută.
O persoana care are scolioză poate avea spatele curbat sub forma literelor S sau C. Acesta curbură poate fi sau nu observatăde ceilalți, în funcție de gravitate.
Facts
30% dintre pacienții diagnosticați cu scolioză idiopatică au un istoric de scolioză în familie.
Scolioza este mai frecventa la fete decât la baieti.
Cel mai frecvent, debutul este în perioada pubertății, între 10-12 ani.
Peste 3 % din populația lumii este afectată de scolioză.
Diagnostic și tratament
Părinții tăi pot fi primii care să observe diferite modificări în postura ta. Vizita la medic este foarte importantă. In funcție de semnele constatate, medicul recomandă alte investigații, cum ar fi radiografia. Medicul măsoară radiologic gradul de înclinare al coloanei stabilind gravitatea scoliozei.
Măsurarea unghiului Cobb permite clasificarea scoliozelor în ușoare, moderate sau severe stabilindu-se astfel și tipul de tratament cel mai potrivit.
Pacientul care are o curbură pană la 10 grade are nevoie de controale periodice pentru a urmări dacă scolioza nu se agravează în timp.
Pentru scoliozele ușoare este nevoie de kinetoterapie.
Scolioza moderată necesită purtarea unui corset și kinetoterapie asociată.
Scoliozele severe pot afecta respirația , inima, sistemul digestiv și mai ales pot provoca durere, fiind nevoie de intervenție chirurgicală.
Ce este kinetoterapia?
Kinetoterapia este tratamentul prin gimnastică medicală al scoliozei. Exercițiile sunt alese de către un specialist, kinetoterapeut, în funcție de obiectivele urmărite și sunt repetate zilnic sau chiar de mai multe ori pe zi.
Ce este un corset și la ce folosește?
Corsetul este un dispozitiv medical, o orteză, concepută să fie folosită atâta timp cât coloana este în dezvoltare, mai ales atunci când creste foarte repede, în perioada episoadelor de creștere din adolescență. Orteza poate corecta curbura însă pentru menținerea corecției este necesară purtarea corsetului o perioada mai lungă, pană la terminarea creșterii. După această perioadă corsetele nu mai sunt necesare sau eficiente.
Corsetul Cheneau este tipul de dispozitiv medical cel mai frecvent recomandat pentru scolioze. Un corset Cheneau se poartă de obicei 22 de ore zilnic, pană la finalizarea creșterii, fiind dat jos doar
pentru igiena zilnică și ședințele de kinetoterapie. Controalele periodice, atât la medic cât și la tehnicianul ortezist care a realizat corsetul, sunt foarte importante. In acest fel se urmărește evoluția și se fac ajustările necesare pentru o corecție excelentă.
Este comod de purtat? Nu chiar. Tratamentul este ușor? Nu. Este util? Cu siguranță! Poți citi mai multe despre Corsetul Chenau aici
Operația pentru corectarea scoliozei
Corsetele sunt eficiente dacă sunt făcute la timp, corect, sunt purtate perioada recomandată și sunt asociate cu kinetoterapia. Unii copii însă, cu scolioze foarte severe, necesită intervenții chirurgicale pentru corecție. Aceste operații pe coloana sunt foarte complexe și se fac sub anestezie. Medicul fixează vertebrele intre ele cu ajutorul unor tije și șuruburi, astfel încât coloana să nu se mai curbeze. Aceste tije vor rămâne permanent fixate în interiorul coloanei vertebrale, sub mușchii paravertebrali.
Dacă ai scolioză, sper ca informațiile citite să te ajute să înțelegi mai bine afecțiunea cu care te confrunți și importanța tratamentului făcut la timp și corect, indiferent de dificultăți.
Dacă nu ai scolioză sper ca articolul să te fi ajutat să înțelegi ce efort presupune tratamentul atât din punct de vedere fizic cât și emoțional și cât de importantă poate fi susținerea ta pentru cei cu scolioză. Scolioza nu este contagioasa. Bunătatea poate fi!