Ortoprotetica - Bd. Constructorilor, nr.20A, IPROMET, parter, Bucuresti, sector 6

Podiatria sau podologia vs. pedichiura

8533_02_anw_podoxdream-2m_sitzendMulți dintre dumneavoastră au beneficiat cel putin o data în viața de serviciile unei pedichiuriste. Poate de multe ori considerentele au fost pur estetice. Cu siguranță însă au existat și situații în care diverse probleme la nivelul piciorului au fost cauza solicitării acestor servicii. Articolul de față își propune să facă o scurtă prezentare a ceea ce presupune podiatria sau podologia astfel încât, și cei dintre dvs care nu au luat contact cu această specialitate, să fie informați cu privire la existența și potențialul ei.

Podiatria sau podologia , primul termen provenind din limba engleza – podiatry cel de al 2-lea din limba franceza –  podologie, este o specialitate medicala care se ocupa de prevenirea, diagnosticarea și tratarea afecțiunilor piciorului.

Podiatria sau podologia în Romania

Ca urmare a interesului crescut pentru îngrijirea piciorului diabetic ca profilaxie a amputațiilor și a eforturilor diverșilor specialiști în domeniul medical, în Romania, începând din 2015,  se fac demersuri pentru introducerea acestei profesii.

Insă nu doar pacientul diabetic este cel care se poate bucura de atenția specialistului în podiatrie sau podologie. Tratamentul unghiei încarnate, a onicomicozei, înlăturarea și tratarea bătăturilor sunt necesare indiferent de existența sau nu a diabetului atât din considerente funcționale cât și estetice.

Cum cadrul legal nu a fost încă creat pentru practicarea profesiei de podiatru/podolog în Romania, puținii specialiști existenți sunt formați în afara țării. Pedichiura orientată medical s-a dezvoltat însă rapid. In ultimul timp mai multe saloane cosmetice s-au orientat către specializarea personalului prin cursuri de formare profesională. In felul acesta, intervențiile pe care le fac asupra unghiilor și pielii piciorului sunt în concordanță cu standardul specific podologiei.

Aparatura utilizată

Pedichiura clasică se realizează de obicei utilizând foarfecele și pila de unghii. Aparatura și instrumentarul necesare atât pentru podiatrie cât și pentru pedichiura orientată medical sunt mult mai complexe. Lucrul cu freza cuplata unui micromotor scurtează timpul de lucru, ușurând activitatea practicianului, cel puțin în cazul intervențiilor minore asupra piciorului. Instrumentarul de lucru este variat și ales în funcție de natura intervenției și, cel mai important, mereu curățat și sterilizat, ideal în autoclav. Ortoprotetica este importator și  distribuitor în Romania a produselor SÜDA, destinate îngrijirii piciorului.

Ce aleg: podiatria sau pedichiura?

Răspunsul îl consider relativ evident și de bun simț. Podiatria sau podologia pentru orice problema apărută la nivelul piciorului aspectul estetic fiind și el foarte bine rezolvat. Pedichiura pentru intervențiile ce țin de estetică.

Unde?

Mai multe centre specializate în îngrijirea piciorului au fost deschise în marile orașe. O scurtă căutare pe internet cu siguranța vă va ajuta sa identificați un astfel de cabinet. In București puteți încerca Podologica și Diapedis Medical.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *