Orteze pentru picior diabetic personalizate sau nu?
Despre beneficiile utilizarii unor orteze pentru picior diabetic de catre pacientii diagnosticati cu aceasta complicatie a diabetului, am discutat deja. Click aici pentru a citi. Insa articolul de astazi vine cu informatii legate de personalizarea acestor orteze pentru picior diabetic, versus ortezele standardizate.
In ce consta personalizarea ?
Incepand cu tehnica de realizare pana la materialele alese, tot procesul de confectionare poate fi personalizat. O pereche de orteze pentru picior diabetic personalizata incepe cu analiza plantara. O amprentare computerizata ofera informatii extrem de valoroase legate de punctele de presiune de la nivelul piciorului. Desi aceste informatii se pot obtine si prin intermediul unei amprente tusate clasice, examenul dinamic este cel mai valoros. Analiza computerizata a rulajului piciorului in timpul mersului permite ortezistului sa decida caracteristicile tehnice ale dispozitivului.
Realizarea ortezelor pe mulaj contribuie la individualizarea lor. Descarcarea zonelor de presiune se poate face diferentiat, greutatea putand fi preluata corespunzator de alte regiuni ale piciorului, in mod uniform, pentru o mai buna sustinere. Desi sunt disponibile si alte variante de orteze de tipul unui puzzle, care permit degajarea respectiva, orice idee de personalizare in cazul lor este scoasa din ecuatie cand vine vorba de redistribuirea greutatii.

Alegerea materialelor reprezinta un alt aspect al personalizarii ortezelor dvs. Desi exista disponibile orteze preformate din materiale cu proprietati specifice piciorlui diabetic, nu putem discuta de personalizare in cazul lor. Fiecare pacient este diferit si orice aspect, oricat de minor ar parea poate face diferenta cand vine vorba de succesul terapiei. De aceea alegerea individualizata a materialelor utilizate si a distributiei lor pe suprafata ortezei va aduce beneficii incontestabile pacientului.
Avantajele utilizarii unor orteze pentru picior diabetic personalizate:
– se realizeaza individualizat tinand cont de fiecare particularitate observata la nivelul piciorului
– degajeaza punctele de presiune maxima sau cele in care exista deja ulceratii, sprijinul fiind preluat eficient de alte zone plantare indemne
– descarcarea zonelor de presiune se face individualizat utilizand materialele in functie de fiecare pacient in parte
– se pot corecta si alte potentiale deformari constatate de ortoprotezist la nivelul piciorului.
Dezavantaje
– pretul poate constitui un dezavantaj daca privim comparativ dispozitivele personalizate fata de cele standardizate. Analizand in perspectiva, beneficii versus complicatii discursul se schimba.
– perioada de executie poate fi mai mare decat in cazul celor standardizati sau a celor partial individualizati pentru care se utilizeaza variante preformate
– daca exista leziuni importante la nivelul piciorului si sunt necesare descarcari majore, grosimea finala ar putea determina necesitatea combinarii ortezelor cu o pereche de incaltaminte speciala.
Indiferent pentru ce tip de orteza optati, este recomandat sa va documentati in prealabil si sa analizati avantajele si dezavantajele fiecareia si, in final, sa faceti cea mai potrivita alegere pentru dumneavoastra!