Ortoprotetica - Bd. Constructorilor, nr.20A, IPROMET, parter, Bucuresti, sector 6

Dispozitiv medical – Cine, cum si cat plateste ?

costul unui dispozitiv medical

Indiferent de ce dispozitiv medical ai nevoie, fie proteza pentru membrul inferior, proteza de san, orteze sau incaltaminte ortopedica,  informatiile legate de costuri si modalitati de plata, sunt intotdeauna binevenite.

Este un dispozitiv medical gratuit?

Pentru orice varianta de achizitie ai opta, important este sa stii ca dispozitivele medicale, indiferent daca se adreseaza copilului, adultului, pensionarului, nu sunt gratuite. Ca orice serviciu medical, el genereaza costuri. Acestea pot fi suportate de catre beneficiar direct, din veniturile proprii, varianta cea mai simpla si rapida,  sau indirect, daca vorbim despre sistemul de asigurari de stat.

Un dispozitiv medical poate fi compensat?

Ca si in cazul medicamentelor, o parte a dispozitivelor medicale poate fi compensata total sau partial de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Spre deosebire de medicamente, modalitatea de procurare a dispozitivelor medicale compensate de sistemul public de asigurari de sanatate este diferita. De multe ori si  anevoioasa. Presupune consultatia la medicul specialist, pregatirea unui dosar specific, depunerea acestuia la Casa de Asigurari de Sanatate de care apartine pacientul. Ulterior obtinerea unei decizii de procurare a dispozitivului si in final achizitia acestuia de la unul dintre furnizorii acreditati.

Ce cuprinde dosarul pentru obtinerea deciziei de procurare a dispozitivului medical?

CAS elibereaza decizia pentru procurarea dispozitivului medical pe baza unei cereri  tip insotita de o serie de documente. Formularele tip pot fi descarcate de pe site-ul CAS de care aprtine pacientul. Am preluat pentru  tine, de pe site-ul CASMB, lista acestor documente:

 • Pentru adulţi :
  􀀀 Recomandarea medicală în original;
  􀀀 Copie BI / CI;
  􀀀 certificat de incadrare intr-un grad de handicap, daca este cazul
  􀀀 adeverinţă de salariat dupa modelul prevazut in Ordinul CNAS nr. 903/2007 – pentru salariati
 • Pentru copii :
  􀀀 Recomandarea medicală în original;
  􀀀 Copie după certificatul de naştere sau copie BI / CI;
  􀀀 Copie BI / CI al părintelui (aparţinătorului), pentru copii între 0 şi 18 ani;

Cat se asteapta?

Termenul de eliberare a deciziei de procurare a unui dispozitiv medical poate varia in functie de fondurile alocate fiecarei case de asigurari de sanatate. Cum acestea sunt insuficiente,  se intocmesc liste de asteptare in functie de diferite criterii. Mai concret, din experienta pacientilor nostri, va oferim cateva repere in acest sens. Copiii si persoanele cu dizabilitati sunt prioritari, ceea ce, in cazurile fericite, presupune eliberarea deciziei intr-un interval de 1-6 luni, in functie evident de numarul de cereri si de buget. Pentru restul pacientilor, asteptarea se prelungeste adesea la 12 luni.

Exista alte optiuni?

modalitate de achizitie dispozitiv medicalIn situatia binecunoscuta in care indiferent daca vorbim de un pacient in stare acuta sau despre un pacient cu o afectiune cronica, ambii necesita un dispozitiv medical cat mai rapid, deoarece evolutia afectiunii respective depinde de purtarea acestuia, adesea beneficiarii sau apartinatorii acestora opteaza pentru achizitionarea directa. De asemenea, incepand cu 01 Octombrie 2016, CNAS a modificat preturile de referinta pentru dispozitivele medicale. Pentru multe dintre acestea pretul calculat este mai mic comparativ cu valorile precedente, contributia pacientului fiind mai mare. Ca urmare, incercand sa gasim solutii care sa fie accesibile dvs. am incheiat un partenieriat cu Credit Europe Bank, oferindu-va posibilitatea achizitiei dispozitivelor in pana la 4 rate fara dobanda prin Card Avantaj!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *