Piciorul diabetic – Rutina de ingrijire
Piciorul diabetic trebuie sa beneficieze de o rutina zilnica de ingrijire, esentiala pentru o evolutie fara complicatii. Iata ce este recomandat sa faceti:
Igiena pentru piciorul diabetic
Piciorul diabetic se igienizeaza zilnic, utilizandu-se un sapun delicat si apa calduta, nu fierbinte! Testati apa precum cea pentru bebelusi, deoarece datorita lipsei de sensibilitate la nivelul piciorului diabetic exista riscul utilizarii apei la temperatura prea mare determinand complicatii. Tegumentele trebuie strese foarte bine, mai ales pielea dintre degete.Umiditatea persistenta la acest nivel poate duce de asemenea la aparitia unor complicatii nedorite pentru piciorul diabetic. Pielea piciorului trebuie hidratata utilizand creme recomandate ,insa este foarte important sa fie evitate zonele dintre degete.
Examinarea zilnica a piciorului diabetic
Zilnic este recomandata o examinare a intregului picior, inclusiv a talpii si a spatiilor dintre degete utilizand daca este cazul o oglinda astfel incat sa fie observate eventualele zone inrosite sau alte potentiale leziuni (taieturi, zgarieturi, umflaturi). Daca nu puteti inspecta singur piciorul diabetic, rugati un alt membru al familiei sa va ajute. In cazul aparitiei oricarei tulburari atat a tegumentului dar si la nivelul unghiilor este indicat sa va prezientati la specialist pentru consult.
Piciorul diabetic se protejeaza zilnic!
Se recomanda utilizarea unor sosete speciale pentru piciorul diabetic, din materiale specifice, fara cusaturi, care sa nu stranga excesiv astfel incat circulatia sa fie ingreunata. Desi pretul sosetelor speciale este mai mare decat in cazul ciorapilor comuni, este indicat totusi sa aveti cel putin 2-3 perechi pe care sa le rulati, astfel incat sa incaltati zilnic numai sosete curate. NU mergeti desculti! Exista riscul aparitiei leziunilor prin intepare,zgariere, sau contactul cu o suprafata prea fierbinte sau prea rece.
Purtati incaltaminte confortabila si orteze corespunzatoare!
Incaltamintea trebuie sa se potriveasca foarte bine. Trebuie evitate tocurile inalte, pantofii cu decupaj la nivelul degetului. Cel mai bine ar fi sa va adresati unui specialist ortezist in vederea alegerii incaltamintei. Ortezele de picior au un rol extrem de important in prevenirea eventualelor ulceratii in cazul unui picior diabetic. Ele pot descarca zonele cu presiune excesiva. La Ortoprotetica beneficiati de consiliere si solutii de ortezare personalizate. Este absolut obligatoriu ca ortezele de picior si incaltamintea sa fie verificata zilnic. Scuturati inainte de fiecare incaltare pentru a indeparta eventualele corpuri straine din interior.
Pentru ingrijirea unghiilor si a bataturilor adresati-va unui centru specializat in podiatrie!
NU TRATATI SINGURI BATATURILE SAU UNGHIILE INCARNATE! Mergeti doar la pedichiuristi specializati in pedichiura medicala. Podologul/podiatru este specialistul care se ocupa de ingrijirea corespunzatoare a piciorului, atat sanatos cat si a unui picior diabetic. Din pacate aceasta specialitate nu este momentan reglementata in Romania. Cu toate acestea se fac eforturi in aceasta directie si exista deja cabinete care pot trata astfel de probleme, cu specialisti formati in tari europene cu traditie in podologie/podiatrie. Podiatrica este un astfel de cabinet din Bucuresti, unde probleme frecvente precum unghii incarnate, bataturi, unghii micotice sunt tratate cu profesionalism.
Tineti sub control diabetul, verificand periodic valorile glicemiei, ramaneti activi pentru ca mersul si exercitiile fizice usoare sunt importante pentru prevenirea complicatiilor piciorului diabetic.