Ortoprotetica - Bd. Constructorilor, nr.20A, IPROMET, parter, Bucuresti, sector 6

Corsetul Cheneau – intrebarile adolescentelor

corsetul cheneau purtat in adolescenta
corsetul cheneau purtat in adolescenta

Corsetul Cheneau poate genera o serie de intrebari legate de purtarea si caracteristicile lui daca esti o pacienta cu scolioza aflata in situatia de a-l purta sau poate un parinte al carui copil trece prin aceasta forma de tratament. De la modul de realizare a unui corset Cheneau la eficienta acestuia si factorii de care depinde succesul terapiei, nimic din ce ai avea de intrebat nu poate fi considerat lipsit de semnificatie.

La Ortoprotetica am inteles importanta detaliilor necesare acceptarii  metodei de tratament pe care o vei urma. Informatiile iti sunt oferite de personal prietenos, profesionisti in tehnica ortopedica.

Dar sa revenim la intrebarile tale:

Ce este corsetul Cheneau si cum ma ajuta el in corectarea scoliozei?

Corsetul Cheneau este un dispozitiv medical realizat la comanda, individulaizat in urma masurilor si a mulajului, recomandat pentru corectarea scoliozei. Varianta clasica a corsetului a fost imbunatatita de Rigo si Weiss, in urma studiilor indelungate privind evolutia scoliozelor in urma tratamentului ortopedic. Efectul terapeutic al corsetului Rigo Cheneau realizat de tehnicienii de la Ortoprotetica se bazeaza pe existenta  unor zone bine determinate de presiune asociate cu spatii de degajare care au ca obiectiv corectarea deviatiei coloanei si a rotatiei corpurilor vertebrale si a bazinului.

Cum trebuie sa procedez?

Odata stabilita intalnirea cu tehnicianul ortezist, te prezinti la sediul  Ortoprotetica pentru masuri si mulaj. Este important sa ai la tine radiografiile, acestea fiind esentiale pentru realizarea corecta a corsetului deoarece pot fi vizualizate gradul de curbura al scoliozei, rotatiile si nivelul de inchidere a nucleilor ososi.

Dupa mulaj urmeaza o serie de etape prin care viitorul tau corset va trece: prelucrarea negativului si realizarea corectiilor necesare, pozitivul, turnarea corsetului si finisarea bruta. Este momentul in care vei fi reprogramata pentru predarea ortezei. Toate modificarile necesare se fac in atelierul propriu, pe parcursul unor probe succesive, realizate intr-o singura zi. Corsetul este ajustat corespunzator pentru a obtine postura si corectiile dorite.

Cum port corsetul Cheneau?

Corsetul va fi intotdeauna purtat peste un maieu sau tricou mulat, fara cusaturi, de preferinta din bumbac. Strangerea lui se va face treptat, la limita suportabilitatii. Purtarea este progresiva incepand de la cateva ore ajungand dupa cateva saptamani la intervalul recomandat de medic. Roaga tehnicianul ortezist sa iti dea indicii legate de procurarea unor tricouri speciale!

Cat timp port corsetul Cheneau?

Studiile de specialitate au demonstrat ca rezultatele sunt semnificativ mai bune atunci cand corsetul este purtat cel putin 21 de ore zilnic. Ca durata totala de tratament aceasta variaza in functie de caracteristicile fiecarui pacient in parte. In general specialistii recomanda purtarea corsetului Cheneau pana la finalizarea cresterii. Aceasta se evidentiaza radiologic prin inchiderea nucleior de crestere.

Purtarea corsetului determina dureri?

Corsetul rigid nu este un dispozitiv tocmai comod. Cu cat te simti mai confortabil in corset, cu atat sunt sanse mai mari ca acesta sa nu isi indeplineasca rolul pentru carea a fost conceput. Orice durere persistenta, orice leziune aparuta pe piele poate constitui un motiv intemeiat sa contactezi tehnicianul ortezist.

Cand imi pot da jos corsetul?

In timpul sedintelor de kinetoterapie, pe care este recomandat  sa le continui, precum si in momentele destinate igienii poti renunta la purtarea corsetului.

Umerii nu sunt la acelasi nivel, inseamna ca nu este bun corsetul?

corset rigo cheneau
corset cheneau

Unul dintre principiile de actiune ale corsetului Rigo Cheneau este crearea unui dezechilibru a umerilor opus celui creat de scolioza. Singura modalitate obiectiva de a evalua eficienta corsetului este controlul radiologic cu corsetul Cheneau si masurarea unghiurilor curburilor vertebrale. O corectie de peste 50% este considerate excelenta . Intre 30-49 % buna, intre 20 si 29 % moderata si sub 20% insuficienta. Orice evaluare exclusiv  vizuala nu poate fi reprezentativa.

rx corset cheneau mama de profesie

Se va corecta scolioza?

Gradul de corectare al scoliozei depinde de o multitudine de factori de la varsta dignosticarii, severitatea scoliozei, nivelul de inchidere al nucleior ososi la urmarea cu strictete a tratamentului. Purtarea corespunzatoare a corsetului Cheneau coroborata cu kinetoterapia si gimnastica respiratorie specifica scoliozei  contribuie la obtinerea unor rezultate foarte bune in ceea ce priveste corectia. Tocmai de aceea este importanta mentinerea unei relatii apropiate intre toti specialistii implicati in tratament medic ortoped, kinetoterapeut, technician ortezist astfel incat evolutia ta sa fie atent monitorizata . Noi, la Ortoprotetica, am inteles cat de utila este colaborarea interdisciplinara pentru succesul terapiei.

De ce mi se intampla tocmai mie?

Cum in majoritatea scoliozelor cauza este idiopatica (adica necunoscuta) nu este ceva anume ce ai fi putut  face tu sau parintii tai pentru a influenta acest lucru. Ca multe alte fete aflate in situatia ta, cauta informatiile de care ai nevoie astfel incat sa poti intelege si accepta tratamentul . Vorbeste cu parintii tai si spune-le ceea ce simti chiar daca poate consideri ca iti vine greu sa o faci! Si ei au de invatat multe de la copilul lor!

Cum sa port corsetul la scoala? Ce vor spune prietenii si colegii mei?

Purtarea corsetului nu are nici o legatura cu nimeni altcineva decat propria ta persoana. Momentul acesta poate fi o incercare si o confirmare a adevaratelor prietenii. Foloseste orice privire sau comentariu nepotrivit ca pe un prilej de a-i educa pe cei din jur. Ai incredere in puterea de schimbare a generatiei tale! Ai incredere in tine, in curand vei fi si tu una dintre fetele invingatoatre. Noi, la Ortoprotetica stim despre ce vorbim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *