Ortoprotetica - Bd. Constructorilor, nr.20A, IPROMET, parter, Bucuresti, sector 6

Picior plat in timpul sarcinii? Iata solutiile disponibile

piciorul plat in sarcina
picior plat in timpul sarcinii

Piciorul plat este o afectiune cu care se pot confrunta unele gravide. Sarcina este o perioada minunata pentru femeile care isi doresc sa devina mamici. In timpul ei  apar insa o serie de modificari ale organismului. Schimbarile, multe dintre ele, sunt normale, chiar reversibile,  pregatind corpul viitoarei mamici pentru experienta unica a nasterii. Incepand din trimestrul al 2-lea al sarcinii, pe masura ce abdomenul si sanii se maresc, centrul de greutate se modifica, determinand schimbarea graduala a  posturii.  Cresterea in greutate determina proiectia anterioara a bazinului si accentuarea curburii lombare care ulterior va avea ca efect modificari la nivelul tuturor celorlalte segmente ale coloanei vertebrale insotite de tensiuni musculare ce pot provoca sau nu dureri.

Cauzele aparitiei unui picior plat in timpul sarcinii

Aparitia piciorului plat in tinpul sarcinii este pe de o parte consecinta cresterii in greutate, inevitabile si extrem de variate care determina la randul ei schimbarea intregului aliniament corporal, iar pe de alta parte, a modificarilor hormonale majore. Unii dintre acesti hormoni ajuta ligamentele si celelalte structuri sa se relaxeze in timpul nasterii vaginale. Produc insa in acelasi timp o crestere a laxitatii ligamentare la nivelul intregului corp, piciorul fiind astfel afectat si el. Aceasta slabire ligamentara poate produce nu numai o crestre in lungime si latime a piciorului. Va actiona si asupra boltilor plantare determinand aplatizarea ireversibila a boltii plantare. Simultan se pot agrava si alte deformatii existente deja la nivelul piciorului precum hallux valgusul (monturile), metatarsalgiile (dureri la nivelul zonei anteriaore a piciorului), osteofitele calcaneene (pinteni in calcai). Desi ireversibile, aceste modificari nu trebuie sa va sperie, insa trebuie tratate cu maxima seriozitate!

Cum arata un picior plat?

Piciorul plat este usor de observat atunci cand stai in picioare sau in timpul mersului. In ortostatism partea interna a piciorului sau bolta plantara se aplatizeaza iar piciorul poate, in unele cazuri rula marginea interna. Diagnosticul este usor de stabilit, insa atitudinea terapeutica varieaza in functie de stadiul platfusului (literatura de specialitate descrie IV stadii)  dar si de prezenta durerilor la nivelul piciorului. Insa, chiar si in cazurile nedureroase de picior plat, modificarea modului in care talpa ruleaza pe sol in timpul mersului poate determina la randul sau schimbari ale posturii globale; apare astfel hipersolicitarea altor segmente ale corpului determinand instalarea de tulburari si dureri in zonele respective.

Ce poti face sa eviti durerile dar si neplacerile ulterioare cauzate de un picior plat?

Poarta incaltaminte adecvata. Alegerea incaltamintei potrivite in cazul piciorului plat este extrem de importanta. Aceasta ar trebui sa fie confortabila, cu o forma anatomica si eventual sa permita absorbtia socurilor. Trebuie sa permita de asemenea reglaje,deoarece, in ultimul trimestru de sarcina, edemul piciorului poate determina si el disconfort major.

Evita ortostatismul prelungit. Mergi pe jos cu incaltaminte adecvata. Exercitiile regulate sub supravegherea kinetoterapeutului, posturarea membrelor pentru a diminua edemul te vor ajuta cu siguranta. Asigura-te ca faci pauze ori de cate ori simti aceasta nevoie.

Poarta orteze individualizate. Purtarea ortezelor cu rolul de a corecta statica piciorului poate fi extrem de utila in primul rand pentru stabilizarea piciorului. Mentinand piciorul intr-un aliniament corect, tensiunea la nivel tendoanelor si ligamentelor poate fi redusa. Medicul specialist ar putea sa-ti recomande o consultatie la un tehnician ortezist specializat in podologie.

orteza de picior
orteza pentru picior plat

Ce trebuie sa stii despre orteza pentru picior plat?

Cel mai important aspect de care ai putea tine cont atunci cand alegi ortezele este sa te asiguri ca acestea sa fie individualizate. Oferta actuala este extrem de variata, ortezele pentru corectarea staticii piciorului (sustinatori plantari sau popular, talonete) putand fi cu usurinta comandate online sau achizitionate din farmacii, la preturi extrem de accesibile. Din pacate, nu reprezinta si o garantie ca ele vor fi eficiente, tanand cont de faptul ca nu pot raspunde in totalitate nevoilor personale. De aceea cea mai sigura varianta este sa ai o intalnire cu un tehnician ortezist specializat in podologie. Acesta te poate consilia si, pe baza dialogului cu medicul specialist, va gasi varianta cea mai buna de realizare a ortezelor.

Analiza plantara computerizata este o investigatie pe care tehnicianul ortezist o poate face. Exista multiple variante de analiza a punctelor de presiune in ortostatism (amprentare tusata, podoscopie). Esentiala pentru evaluarea corecta a posturii este insa analiza dinamica. Aceasta evidentiaza zonele de maxima presiune in timpul mersului, puncte in general dureroase, de care tehnicianul va tine cont pentru a obtine rezultate bune. Desi extrem de importanta, analiza plantara comuterizata nu garanteaza o executie individualizata a ortezelor. Individualizarea in proportie de 100% nu poate fi facuta decat prin mulaj.

Materialele variate disponibile pentru realizarea ortezelor reprezinta un alt argument pentru individualizarea ortezelor. Alegerea atenta a meterialelor poate aduce imbunatatiri semnificative  in cazul bataturilor, a pintenilor calcaneeni sau zonelor dureroase ale metatarsului. Disconfortul cauzat de piciorul plat atat in timpul sarcinii cat si ulterior va fi si el redus.

Recomandari

Asigura-te ca detii toate informatiile inainte de a decide care este varianta pe care o vei alege. Consulta-te cu specialistii pentru orice disconfort aparut la nivelul piciorului. Tine cont ca, desi in proportie destul de mare piciorul plat nu doare, el poate influenta postura intregului corp. Astefl pot aparea suferinte la nivelul altor segmente.

In timpul sarcinii, disconfortul si problemele aparute la nivelul piciorului ar trebui sa fie ultima ta preocupare. Lasa asta in grija specialistilor care ar putea sa te ghideze. Astfel, din punctul acesta de vedere vei depasi usor cele 9 luni!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *