Îngrijirea piciorului diabetic
O mare parte a pacienților cu diabet zaharat se poate confrunta cu probleme ale piciorului ca urmare a acestei afecțiuni. Piciorul diabetic este termenul utilizat generic pentru modificările apărute la nivelul membrului inferior. Aceste schimbări patologice sunt neuropatia periferică senzitivă (pacientul iși pierde capacitatea de a simți stimuli durerosi și termici), neuropatia periferică motorie (piciorul iși modifică structura anatomică și apar deformări ale degetelor sau deviații ale gleznei) și neuropatia autonomă (caracterizată prin uscarea pielii și crăparea acesteia).
Pe fondul acestor modificări, există riscul apariției unor mici leziuni, care, trecând neobservate, pot duce la ulcerații și în cazuri severe la amputații.
Alegerea încălțămintei
Alegerea încălțămintei adecvate este esențiala pentru prevenirea complicațiilor piciorului pacienților diabetici, chiar și în faza incipientă a afecțiunii, când nu exista un istoric al problemelor piciorului sau pierderea sensibilității. Încălțămintea nu trebuie să jeneze, să se potrivească perfect atât ca lungime cât și ca lățime, să asigure o bună fixare a călcâiului și să fie realizata din materiale moi, fără cusături la interior care ar putea determina apariția leziunilor tegumentare. Pentru pacienții cu tulburări existente la nivelul piciorului, încălțămintea ortopedică individualizată, recomandată de medicul specialist, este o necesitate în demersul de îngrijire a piciorului.
La Ortoprotetica puteți găsi mai multe modele de încălțăminte ortopedică la comandă.
Ortezele de picior
Mulți diabetici nu necesită o încălțăminte ortopedică individualizată. În schimb, ortezele de picior personalizate, pentru pacienții diabetici, reprezintă o soluție de prevenire a complicațiilor piciorului.
Studiile au demonstrat efectele benefice ale ortezelor de picior asupra pacienților diabetici prin scăderea presiunii plantare, reducerea forțelor de frecare și a socurilor, redistribuția forțelor și limitarea deviațiilor anormale. Orice zonă a piciorului în care există o presiune excesivă poate determina apariția leziunilor tegumentare și a ulcerațiilor.
Ortezele vor ajuta la îmbunătățirea deplasării, ceea ce este extrem de important pentru un diabetic, deoarce cu cât acesta este mai activ cu ajutorul mersului și a exercițiilor fizice, cu atât există riscuri mai scăzute de apariție a celorlalte complicații determinate de diabet precum bolile cardiace, accidentele vasculare, afecțiunile renale și oculare.
Ortezele individualizate pot fi utilizate nu numai în scop preventiv ci și în tratarea ulcerațiilor existente. Desi ideal este ca ulcerația să fie mai întâi vindecată, nu întotdeauna este cel mai util lucru pentru pacient tinând cont ca mulți sunt activi și continuă să meargă folosind încălțămintea, în funcție de natura ocupației sau de starea generală de sănătate. Este recomandat ca ulcerația să fie mai mică de 1 cm înainte de a utiliza o orteză de picior. În cazul unei ulcerații persistente poate fi utilizată o orteză tip walker concepută special pentru pacienții diabetici.
Vizitați si oferta Ortoprotetica pentru orteza de picior bilateral.
Ciorapi medicali
Colecția Diasoft este concepută să fie extrem de blândă cu pielea, efectul fiind unul de prevenție.
Șosetele pentru diabetici sunt realizate cu tehnici speciale, astfel încat să fie foarte moi, extrem de fine, fără cusături iar partea elastică superioară să nu strângă.
Fabricate din țesătură ce conține Crabryon, o fibră complet nouă, care utilizează chitina din structura carapacei de crab, șosetele au proprietăți antibacteriene și permit pielii să respire. Ideale pentru piciorul diabetic, artrite, piciorul atletului sau picioare sensibile.
Caracteristici:
- Ultrafineș
- Fără cusături;
- Fibre funcționale Crabyon cu proprietăți antibacteriene, permițând pielii să se ventileze;
- Calitatea este atent verificată printr-un proces de control, care implică nu numai inspecția vizuală ci și testarea de către echipamente cu senzori.
Compoziție:
- 66% Bumbac;
- 17% Vâscoză / Crabyon;
- 11% Polyamida;
- 6% Elastan
Recomandări privind îngrijirea zilnică a piciorului diabetic
1. Igiena zilnică se realizează cu sapun delicat și apă calduță, nu fierbinte!
2. Tegumentele trebuie șterse foarte bine, mai ales pielea dintre degete!
3. Pielea piciorului trebuie hidratată utilizând creme recomandate, însă este foarte important să fie evitate zonele dintre degete.
4. Zilnic se recomandă o examinare a întregului picior, inclusiv a tălpii și a spațiilor dintre degete utilizând, dacă este cazul, o oglindă, astfel încat să fie observate eventualele zone înrosite sau alte potențiale leziuni (tăieturi, zgârieturi, umflături). În cazul apariției oricarei tulburări atât a tegumentului dar și la nivelul unghiilor este indicat să vă prezentați la specialist pentru consult. NU TRATAȚI SINGURI BĂTĂTURILE SAU UNGHIILE ÎNCARNATE!
5. Se recomandă utilizarea unor șosete din materiale speciale, fără cusături și care să nu strângă.
6. NU mergeți desculț! Pe de o parte există riscul apariției leziunilor prin înțepare, zgâriere, iar pe de altă parte contactul cu o suprafață prea fierbinte / prea rece conduce la complicații nedorite în contextul unei pieli extrem de sensibile.
7. Este absolut obligatoriu ca ortezele de picior și încălțămintea să fie verificată zilnic, astfel încât să nu existe corpuri străine în interior pe care eventual pacienții să nu le simtă și care să lezeze piciorul.