Piciorul plat la copilul mic si prescolar
Despre piciorul plat la copilul mic si prescolar s-au scris multe informatii,opiniile specialistilor fiind de multe ori diferite. Ortopezii considera, in general, ca pana la 5 ani nu e cazul sa intervii asupra piciorului plat. Medicii de recuperare recomanda gimnastica asociata in unele cazuri cu corectia pasiva, realizata de dispozitive medicale. Kinetoterapeutul va vorbi despre beneficiile programului de recuperare, iar tehnicianul ortoprotezist despre avantajele corectiei pasive, in afara orelor de exercitii fizice!
Pentru a intelege insa mai bine de unde vin diferentele de abordare, este esentiala intelegerea conceptului de picior plat patologic si constientizarea faptului ca oricat de mult am incerca sa ne documentam singuri, medicul specialist este singurul in masura sa diagnosticheze si sa recomande atitudinea terapeutica.
Ce este piciorul plat?
Copilul poate prezenta fiziologic un picior plat, fara bolta longitudinala, pana la varsta de 5 ani. Acesta, in cele mai multe cazuri, se va remite spontan, fara a fi necesara nici un fel de interventie exterioara. Este insa extrem de important de diferentiat piciorul plat fiziologic, flexibil , de cel dureros , rigid. Acesta este asociat de multe ori cu deviatia in valg a piciorului care impune corectie. In aceste cazuri, medicul poate recomanda kinetoterapia asociata cu purtarea de dispozitive medicale individualizate si, in cazul extrem de severe, tratament chirurgical.
Ce trebuie facut?
Din perspectiva somatica, piciorul plat sau plat-valg, netratat corespunzator poate genera o serie de complicatii ce afecteza in timp aliniamentul corporal. Platfusul poate fi urmat de deviaţia gleznei spre interior, urmata de genunchi (genunchi in X) modificându-se astfel postura, putând apărea probleme si la nivelul coloanei vertebrale. Apariţia oboselii precoce si a tulburărilor circulatorii la nivelul piciorului sunt consecinte ce pot conduce la imposibilitatea desfăşurării activităţilor fizice şi sportive la parametrii normali.
Tendintele actuale in ceea ce priveste tratamentul piciorului plat valg prin mijloace ortopedice sunt orientate catre utilizarea de incaltaminte comoda. Aceasta este realizata din materiale moi, cu talpa flexibila care sa permita un bun rulaj al piciorului fara a bloca glezna. Corectia aliniamentului se realizeaza prin orteze individualizate, introduse in incaltaminte. Ortezele corectoare de statica piciorului (sustinatori plantari sau talonete), individualizate, trebuie sa tina cont de particularitatile morfo-functionale. Evaluarea somatica a pacientului reperezinta o conditie esentiala pentru realizarea unor dispozitive medicale eficiente.
Depistarea precoce a oricăror tipuri de deviaţii sau diformităţi reprezintă unul dintre aspectele importante in recuperarea piciorului. Examinarea copilului de la o vârsta frageda este bine venita. Părintele in primul rând si apoi medicul de la grădiniţă/ şcoală, kinetoterapeutul sau asistentul poate observa posibile deviaţii ale piciorului. Examinarea atenta a acestuia se face in diferite poziţii (ortostatism, aşezat sau in timpul mersului). Orice suspiciune trebuie urmata de vizita la medicul specialist. Acesta este singurul in măsura sa stabilească diagnosticul si sa decidă conduita terapeutica.